Péče o tlapky a drápky - jak na to?

Jedním z pravidelných úkonů v péči o psa je bezpochyby péče o tlapky a drápy. Zimní měsíce si pak vyžadují péči intenzivnější, neboť podráždění od soli či ledové koule mezi polštářky jsou velmi nepříjemné. Mráz pak může způsobovat také vysoušení a bolestivé praskání polštářků. Kontrolujte proto tlapky pravidelně a udržujte délku drápů. Tak zajistíme psům bezbolestný pohyb plný radosti.

AdobeStock_307870852

Sůl nad zlato? Ani náhodou!
Pokud se Váš pes pohybuje v zimě po prosolených komunikacích, stojí za to po každé procházce tlapky ošetřit vlažnou vodou. Takto psa důkladně zbavíme nasbíraných krystalek soli. Právě sůl může způsobit podráždění kůže, ale i samotných polštářků.
Důležité je i důkladné osušení. Pokud psa chováme v domácím prostředí, jistě tento krok ocení nejedna hospodyňka. Znáte to, tu se napije a hned ty kapky kolem důkladně rozšlape… :-). Osušení bude opět předcházet nechtěnému vysoušení kůže.

AdobeStock_470125192

V případě, že tlapky trpí právě na vysoušení, které poznáme velmi hrubou vrstvou kůže na polštářcích, hodí se tlapku promazat. Na trhu je řada balzámů, vyzkoušejte je a stav kůže se jistě brzy zlepší. Promaštění se může hodit také v letních měsících, kdy jsou chodníky naopak nadměrně horké.

Jestli je Váš pes dlouhosrstý nebo má na nohou rousy, můžete je hlavně v meziprstí zastřihovat. Předejdete tak bolestivým sněhovým koulím a jiným namrzlým “podpatkům.” Tento způsob péče je dobré trénovat už od štěněcího věku, kdy se pes učí v klidu podat pac a nechat si ji ošetřit.

Drápy: Stříhat nebo brousit?

AdobeStock_471314708

Drápky rostou bez ohledu na to, na jakém povrchu se pes pohybuje nejčastěji. Drápky se sice dobře obrušují na každé procházce, často ale nesouměrně. I proto se doporučuje délku kontrolovat a pravidelně upravovat.
Pro tuto úpravu je potřeba využít speciálních kleští, které zajistí správný řez a proces urychlí. Nezkoušejte použít běžné nůžky. Kromě nebezpečné manipulace mohou způsobit drcení lůžka apod. Raději se poohlédněte po klasických drápových kleštích nebo tzv. gilotině. K dispozici jsou různé velikosti podle velikosti psa.
Platí, že čím častěji drápek zkracujeme, tím lépe ustupuje citlivé lůžko drápu. Při střihu buďte opatrní, ať nedojde k zasažení živé části drápku - lůžko. Vhodné je proto nastavit si pravidelný rituál. Nezapomínejme ani na pátý drápek nahoře. Po zastřižení je dobré drápek také zabrousit. Odstraníte tak vzniklé nerovnosti a zjemníte jasný řez.AdobeStock_146059637

 

Tip pro neklidné psy
Je váš pes taková nezastavitelná vrtule? Pro zklidnění můžete využít velkou osušku, do které psa v sedu zabalíte tak, aby prostřední díl osušky překryl prsa psa. Než si pes přivykne a bude klidný, přivolejte pomoc. Ideálně člověk z rodiny bude vědět, jak psa uklidnit a umožní Vám mít volné ruce a soustředit se na zkracování, stříhání i broušení.

Pokud si s úpravou nejste jistí, péči můžete svěřit odborníkům v psích salonech či přímo veterináři.

 

Psa odměňujte v průběhu i na závěr celé psí pedikúry. Příště se bude na hýčkání více těšit.

Toulkám i mazlení bez škrábanců zdar.