Pes a zima: Jak se vyhnout podchlazení a udržet psí komfort

Možná už jste na procházky také vytáhli teplejší oblečení. Zima je nelítostně tady, jak na ni reagují naši psi? Jak jim pomoci při nižších teplotách? Hodně energie v zimě zvířata produkují právě na výrobu tepla. Kvalitní krmení BARFem je nad třicet houní. Jaké jsou další tipy a triky chovatelů pro udržení psího komfortu?

pes_v_zime

Nízká teplota, tedy podchlazení, může být pro psa stejně nebezpečné jako horečka. Obvyklá tělesná teplota psa je 38 až 39,2 °C. Pokud je tělesná teplota Vašeho psa mimo tyto hodnoty, je vhodné obrátit se na veterináře. Co se nízkých teplot týká, jako signalizační se bere teplota pod 37 °C, jako kritická pak 35 °C.

Psa lze celkem snadno navyknout na nízké teploty. Důležité však je, aby jeho srst byla suchá. V případě, že psa naučíme na pobyt venku, je vhodné pro chladnější dny vybavit ho zateplenou boudou. Důležité také je, aby měl vždy na dosah čistou nezamrzající vodu a suchý pelech. Ten chovatelé rádi připravují z tzv. dřevité vlny. Dřevitá vlna se vyrábí hoblováním měkkého dřeva. Je antialergická, nebývá prašná a hlavně má schopnost odvádět vlhkost.

 

Obleček pro psa: funkční záležitost nebo módní výstřelek?

Boty a oblečky pro psa nejsou zdaleka jen módní záležitost. Pro psy chované v domácím prostředí, a to nejen naháče či ostříhané psy, může být skvělou ochranou před nepříznivým počasím. Boty chrání před nasolenými chodníky, pláštěnky nebo kabátky jsou funkčním pomocníkem pro udržení suchého a teplého kožíšku. Mnohdy výrobci oblečky doplňují o reflexní prvky. Ty oceníme hlavně při snížené viditelnosti.

 

První pomoc pro zahřátí psa.

Pokud se přeci jen stane, že pes prochladne, jak bychom měli postupovat? První pomoc pro prochlazeného psa spočívá v postupném zahřívání. Má-li mokrou srst, je důležité ji vysušit. Pro zahřívání se může hodit termofor či zahřívací gel a teplá deka

 

Základem je pořádná strava.

Známe to sami. Když je hlad, tělo je slabé a snáze tak prochladne. Mnoho energie tělo totiž vydává pro výrobu vlastního tepla. Nebojte se proto krmné dávky v zimních měsících vyladit a dopřát svému psovi pořádnou porci masa a tuku. Nejste-li si jistí jak, obraťte se na naše odborníky. Sestaví Vám jídelníček na míru.

Chceme Vám nadále přinášet relevantní informace ze světa psů.
Proto bychom se na oplátku od Vás rádi dozvěděli, co Vás skutečně zajímá. Věnujte prosím pár minut našemu dotazníku, rádi Vás odměníme nejen termíny našich závozů, ale i dávkou zajímavých informací.